• Imieniny dzisiaj obchodzą:
  • Aleksander
  • Andrzej
  • Biruta
  • Chryzogon
  • Dargorad
  • Dobrosław
  • Emilia
  • Felicjana
  • Felicjanna
  • Firmina
  • Flora
  • Franciszek
  • Jan
  • Jaśmina
  • Joachim
  • Pęcisław
  • Piotr
  • Protazy
  • Roman
  • Twardomir
  • Walenty
  • Walentyn
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2014-10-28 14:18:42

Rosół Rosół to popisowe danie polskiej kuchni, królowa zup i stały element tradycji, pielęgnowany z dziada pradziada. Mało kto jednak wie, jak dobrze przyrządzić to danie tak, aby odtworzyć smak zapamiętany z dzieciństwa, a tradycyjne obiady opole to nie jest wcale taka łatwa sprawa.

 

Kluczem są odpowiednie produkty, a przede wszystkim dobrej jakości mięso drobiowe, świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy, a także stosunkowo bardzo długi czas gotowania. To ważne, aby przyrządzać obiady opole z naturalnych składników i nie nadużywać współczesnych wynalazków, takich jak kostka rosołowa czy maggi. Na początku gotujemy wywar z filtrowanej wody, porcji mięsnych oraz umytej i obranej włoszczyzny. Na powierzchni mogą się pojawiać tzw. szumowiny, które należy odcedzić.

 

Następnie dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Pamiętajmy, że smaczne obiady opole wymagają długiego czasu przygotowania, dlatego gotujemy rosół na wolnym ogniu, nie krócej niż 3 godziny! Zupę podajemy z ugotowanym makaronem oraz posypaną świeżą natką posiekanej pietruszki. .

Dodaj nowy komentarz do artykułu Rosół
Nick: