• Imieniny dzisiaj obchodzą:
  • Daniel,Edward
  • Faust
  • Florencjusz
  • Florenty
  • Gerald
  • Geraldyna
  • Gerbert
  • Honorat
  • January
  • Karp
  • Magdalena
  • Marcjalis
  • Maurycy
  • Mikołaj
  • Reginbald
  • Siemisław
  • Teofil
  • Wacław
  • Wacława
  • Wenancjusz
  • Wenanty
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2014-10-28 13:38:40

 

KapuśniakKapuśniak to bardzo popularna zupa, przygotowywana ze świeżej lub też kiszonej kapusty, na esencjonalnym wywarze z wieprzowych żeberek (wersja intensywna w smaku) lub też na rosole drobiowym (wersja łagodniejsza).

 

Aby takie obiady opole smakowały całej rodzinie ważne jest, aby na początku ugotować bulion mięsny z dodatkiem warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por) oraz przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól). To ważny etap, bo obiady opole to przede wszystkim smaki zapamiętane z dzieciństwa i dbałość o każdy detal. Gotowanie jest w końcu sztuką, w której każdy etap decyduje o końcowym sukcesie. Kiedy mięso oraz warzywa w wywarze są już miękkie, dodajemy pokrojone ziemniaki, a po jakimś czasie poszatkowaną kapustę. Kapusta to główny składnik kapuśniaku.

 

Bez niej zupa nie wyjdzie. Całość dekorujemy posiekanym koperkiem. W wersji dla osób, które nie boja się o swoją talię, możemy także dodać do zupy podsmażony na patelni boczek. Z pewnością warto zgrzeszyć, bo obiady opole mają być w końcu niebem w gębie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kapuśniak
Nick: