Warzywa nie zawsze są używane czy potrzebne w sposób bezpośredni do dań. Dania mają to do siebie by nie używać w nich zbyt wielu przypraw bo mogą się gryźć i psuć tym samym smak danej potrawy.
To niełatwe, czyni to restauracja gdańsk wyjątkowym miejscem do zapoznania się z warzywami i przyprawami jakimi jest np. koper. Koper jest warzywem o neutralnym smaku ma podobne działanie do pietruszki, poprawia trawienie, ma smak obojętny i dodaje nastroju zupie czy innemu daniu w jakim jest używany. Użycie jest bardzo poważną sprawą, wymaga dobrych warunków do rozwoju dania.
Koper stał się powszechny nawet kartofle są często posypywane koperkiem, restauracja gdańsk zna te praktyki i stosuje koper nie tylko w takim celu. Koper jest bardzo często używany do zup i innych dan jednak w zupach spełnia się najlepiej. Koper stał się ponadczasowym ziołem z wieloma zastosowaniami. Jest dobrze znany w setkach restauracji i kuchniach. Koper służy niejednokrotnie do dekoracji dan tak jak np. w przypadku wspomnianych ziemniaków serwowanych w restauracja gdańsk.