Świat przypraw jest solidnie rozwinięty, sprzyjały temu podróże i okres wielkiej kolonizacji. Doprowadziły one do rozwoju setek nowych przypraw, ziół, roślin i innych. To poważna sprawa by skutecznie rozwijać potrawy w oparciu o przyprawy.
Ich ilość jest ogromna i przytłaczająca, zwraca uwagę pracownik kuchni, ale nie szef restauracja gdańsk. To czyni świat przypraw rozległym i nie do przebicia bez wysokiej znajomości rynku przypraw. Wśród przypraw z Azji wyróżnia się np. kardamon. Kardamon jest zdrowym ziołem podobnym w działaniu do kminku, co wiedzą szefowie kuchni restauracja gdańsk. Kardamon jest ostry i specyficzny nadaje się tylko do określonej grupy potraw i żadnych innych.
Umiejętne korzystanie z niego sprawia, że traci on na powszechności. Przyprawy im bardziej zawiłe w smaku i użyciu tym rzadziej używane i stosowane. Powszechność można osiągnąć tylko poprzez jasno określone użycie i smak, to wymaga wykwalifikowania uważa restauracja gdańsk. Kardamon nie jest dobrze znany i nie przeniknął do świadomości klientów na całym świecie..